Toen ik begon met hardlopen, konden maar weinig mensen daar waardering voor opbrengen. Hardlopers waren paradijsvogels. Schaars gevederde dwaalgasten, die de argeloze voorbijganger maar ‘t beste kon begroeten met een duidelijke blik: geen stap dichterbij of ik trap je in de noten.

Inmiddels is hardlopen een onstuitbare trend. En, zoals dat gaat met trends, fantasie en commercie slaan op hol, waardoor steeds vreemdere uitwassen ontstaan. Hardlopen door de woestijn, de noordpool, de modder, over bergen, stormbanen, daken van een stad, in grotten, in een reuzenrad, op sandalen, sokken, blote voeten, onder gekleurd poeder, met tienduizend vrouwen tegelijk of juist moederziel alleen rond de wereld.

Een en ander juich ik van harte toe. Vanuit een groot sporthart, dat spreekt voor zich. Hoewel, het is ook prettig om in retrospectief te kunnen vaststellen dat ik geen paradijsvogel was, maar een pionier, de trend ver vooruit, een visionair in een tamelijk strakke maillot.

Rijst de vraag: wat nu? Welke nieuwe vormen van hardlopen kunnen we nog verwachten? Drie mogelijke trends op een rij.

1. Joggling

Hardlopen en jongleren tegelijk. Joggling bestaat al een tijdje. Sterker nog, elk jaar worden er heuse wereldkampioenschappen in gehouden. En, schrik niet, de tijden staan op scherp. Het wereldrecord op de 100 meter Joggling staat op 13.8 seconden. Snelste jongleermarathon: 2.50. En in 2007 jogglede ene Perry Romanowski 78 kilometer bij elkaar in 8.23. Oordeel: geinig maar ingewikkeld. Een voordeel van hardlopen is dat je juist niet hoeft na te denken. Bovendien, er zijn eenvoudigere manieren om indruk op de meisjes te maken.

2. Achteruit lopen

Vorig jaar verscheen er een artikel in de Journal of Biomechaniscs, gevolgd door een column in New York Times Magazine, over de voordelen van ‘reverse running’. Uit onderzoek van de Universiteit van Milaan bleek dat achteruit lopen mensen in staat stelt blessures te voorkomen en genezen, extra calorieën te verbranden en hun balans te verbeteren. Runner’s World USA reageerde lacherig: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat achteruitlopers 760% meer kans hebben om tegen een lantaarnpaal te lopen.’ Toch hebben we hier te maken met een groeiende trend, waar steeds meer wedstrijden in worden georganiseerd. Oordeel: voldoende fun-factor voor een jaarlijks, hilarisch evenement. Zoiets als de achteruitrijraces van het vroegere ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Ik ga alvast trainen.

3. Survival running

‘Primitive hunting’, googel dat maar eens en je krijgt 7,5 miljoen hits. Globalisering en digitalisering hebben een tegenbeweging: terug naar de holbewoner. Denk maar eens aan het succes van de survivalprogramma’s op Discovery Channel, Expeditie Robinson en Bobo’s in de Bush. Denk ook aan de explosief groeiende trends van blootvoets lopen, trailrunning en adventure running.  De volgende stap is survival running: meerdaagse hardlooptochten ver weg van de beschaving, waarbij hardlopers onder begeleiding van ex-commando’s met primitieve middelen – vuurstenen, speren, handbogen – in hun bestaan moeten voorzien. Oordeel: een niche-markt, waar veel geld te verdienen valt.

Te gek? Geen nood, een eenvoudig rondje hardlopen door het park blijft ook in de komende jaren ‘spot on trend’.

(Runner’s World column, Juni 2013)