BBC

Op woensdag 23 november 2016 presenteerde ik mijn debuutroman De wetenschap van Tara bij de BBC. Ja, u leest het goed, bij de modderfokking BBC. 2 minuten kreeg ik, 120 quadriljoen yoctoseconden, en carte blanche om te vertellen wat ik maar wilde. Bij de BBC. I kid you not.

https://www.hebban.nl/spot/prozapitch/nieuws/proza-pitch-tim-van-der-veer

Toegegeven, bon, fair enough, haki ya kutosha: het ging niet om de British Broadcasting Company, opgericht in 1922 door Baron John Reith, maar om de iets minder beroemde Barts BoekenClub. Staat u mij toe uiteen te zetten waarom het optreden, de zogenaamde Hebban Proza Pitch bij deze BBC, desondanks in mijn geheugen gegrift zal blijven als een hoogtepunt.

Barts BoekenClub vindt plaats in het Betty Asfalt Complex. Hoewel ik het gebouw vaagjes kende van televisie, was ik er nooit eerder geweest. Als ik het mag samenvatten: van Betty geen spoor, asfalt ligt er niet, complex is het wel. Het achttiende-eeuwse pand aan de Nieuwerzijds Voorburgwal is knus kruip-door-sluip-door. De theaterzaal biedt plaats aan 110 mensen en die waren er allemaal. We zaten zo dicht op elkaar dat je wel contact moest leggen. In mijn geval betekende dit dat ik met mijn tot het bot afgetrainde ultraloperslijf bijna op schoot zat bij hardloophater Midas Dekkers. Hij fluisterde me toe dat hij geen idee had wat een pitch was maar dat als het iets was omtrent boekpromotie, dat schrijvers vooral goeie boeken moesten schrijven. Complex, ik zei het u toch.

Organisator en presentator van Barts BoekenClub is Bart Gielen. Bart, dames en heren, is een man met een missie. Niet alleen meer aandacht voor boeken wil hij, maar ook een voorstelling geven die laagdrempelig en vooral leuk is. Leuk? Hebben we het nog steeds over boeken? Jazeker, leuk. Geen literair geneuzel vanaf de zijlijn. Dankzij Barts ontwapenende, aanstekelijk enthousiaste persoonlijkheid slaagt hij erin een avond te organiseren die niet alleen inspireert maar waar ook nog wat te lachen valt. Onthoudt dat ik dit gezegd heb: gaat allen naar Barts BoekenClub, voordat Bart zo beroemd wordt dat die andere BBC belt, u weet wel, uit Londen.

De laatste reden waarom 23 november 2016 als mijlpaal in mijn herinnering zal achterblijven is het feit dat ik in één ruimte was met superheld Paul Haenen. Laf als ik ben – kent u die uitdrukking, laf als ik ben? – heb ik hem niet aangesproken. Terwijl juist nu, op het hoogtepunt van het Sinterklaasseizoen, zijn stem elke dag door ons huis galmt, als Bert, Grover en Sinterklaas, bijgestaan door Wim T. Schippers die Ernie en Piet voor zijn rekening neemt. Terwijl de massa zich waarschijnlijk terecht bezig houdt met de kleur van Piet, vragen wij ons af waarom er eigenlijk maar één Sinterklaas is, of stout zijn erg is, of Sinterklaas met zijn baard boven of onder de dekens slaapt en waarom er in heel het land Pieten op ramen en deuren bonzen, een zak met cadeaus op de stoep smijten en dan hard wegrennen.

De missie van de BBC is ‘to enrich people’s lives with programmes and services that inform, educate and entertain.’ Ik zeg: missie geslaagd.

Tim van der Veer