In een woud waar de zon nimmer de bodem raakt, doolt de stem van Tom Waits tussen verweerde reuzenpoliepen. In de verte zuchten wat blazers met een kater voor het leven. Zo pijnlijk, zo eenzaam. Aan optimisme nochtans geen gebrek. You can never hold back spring. Optimistischer krijg je ze niet van Tom Waits. Ter zijner tijd laat ik me met deze zin blijmoedig in het graf zakken.
Maar nu nog niet. De lente heeft me voor de negenendertigste keer overrompeld met haar volmaakte weelde en lust. We zijn bevrijd uit onze wintergrauwe cocons, spreiden onze vleugels en tonen onze kleuren. Je zou zomaar verliefd worden. En nu de zomer intreedt, zal de hitte alleen maar toenemen. Het brandt in onze hoofden, het brandt in onze harten. Voor mij geen kleurig herfstbos of winterse taferelen. Te koud, te donker. Niet sexy.
Over niet sexy gesproken, onze TV wordt overwoekerd met fashionprogramma’s. Net5 steekt de kroon met Passion for Fashion, Model in 1 Dag en Make Me a Model. Geraamtes in lappen uit de PC Hooftstraat helpen arme sulletjes ‘de juiste accenten aan te brengen waardoor je sterke punten beter uitkomen en zwaktes juist sterke punten worden’. Het resultaat is verbluffend. De deuren gaan open, de rook trekt op, de familie begint te snotteren en daar stappen volstrekt dezelfde sulletjes naar voren, nu gehuld in de bekende lappen uit de PC Hooftstraat. Helemaal top, gillen de geraamtes.
Nee. Sexy zit in het onverwachte. Een witte zomerjurk langs het voetbalveld. Uitrekken tijdens een vergadering. Zingend op een herenfiets. Je bord schoonlikken in een restaurant. Haren uit de staart en los schudden. Slaperig de telefoon opnemen. Als heteroman zie ik vrouwen maar mannenliefhebbers hebben dit lijstje vast zo aangevuld.
Sexy is geen kwestie van accenten aanbrengen. Hoewel. Terwijl de regen gisteravond onze tuin boende, liet ik Tom Waits in de CD-speler glijden. Mijn vriendin zat op de bank, verzwolgen in haar boek. You can never hold back spring.
Ze zong mee. Zo laag, zo hees, zo Tom Waits mogelijk. Spontaan brak de zon door. Heel sexy.